maandag 1 december 2008

uitslapen

Iedereen die kinderen heeft kent het verschijnsel. Uitslapen is verleden tijd.
Als je met z'n tweeen bent kun je elkaar nog afwisselen zodat een van de twee uit kan slapen maar als alleenstaande ouder is dat niet aan de orde.
Omdat opstaan tegelijk met mij kind voor mij een teken was van goed ouderschap (ieder z'n kronkel) ben ik tot nu toe trouw opgestaan als het schatje wakker was.
Het afgelopen jaar, sinds ze kan klokkijken eigenlijk, is daarbij de afspraak dat ze pas na 8.00 naar me toe mag komen. Dat deed ze dan ook stipt.
Maar afgelopen zaterdag hadden we een nieuwe afspraak.e is bijna 8 dus tijd voor een grote kinderafspraak.
Ik zou uitslapen en Anke zou zelf naar beneden gaan. Beneden zou ze eerst de hond uitlaten en daarna mocht ze spelletjes spelen op haar nintendo. Voor haar dus van belang dat ik zo lang mogelijk blijf liggen, kan zij lekker lang blijven spelen.
Om half 7 hoor ik d'r rommelen, om 6.45 komt ze zachtjes mijn kamer opsluipen om te fluisteren dat ze naar beneden gaat. Naar beneden gaan lukt nog niet helemaal geruisloos aangezien onderaan de trap de hond nog even geroepen moet worden, een keer of 5.
Ik roep nog naar beneden dat ze niet moet vergeten de achterdeur open te doen (zodat ze er weer in kan) en met een enorme klap slaat de voordeur achter haar dicht.
Drie minuten later enorm gebel aan de voordeur. Geroep door de brievenbus. Vergeten de achterdeur open te doen. Ik naar beneden om de deur open te doen. Resultaat 7.25 zit ik beneden.
Zondag doen we een nieuwe poging. Rond 7 uur wordt er even zachtjes gemeld dat ze naar beneden gaat maar heel zachtjes zal doen. Dat lukt aardig behalve het roepen van de hond en de deuren. Resultaat is wel dat ik weer rond half acht klaar wakker ben. Maar ik lig nog in bed, tot een minuut over hafl acht. Zacht gestommel op de trap, zacht handje op mijn wang: 'mama, ik kan niet bij de beschuiten, help je me even?' En daar zit ik weer, ruim voor acht uur beneden en wakker.
We gaan terug naar de oude regel, vanaf 8 uur bij mama in bed, lekker rustig!