zondag 23 november 2008

socialistisch feminisme

Gisteren ben ik, dankzij een vriend van een vriendin, terecht gekomen bij een bijeenkomst van een groep mensen die zich bezighouden met socialistisch feminisme.
Nou beschouw ik mezelf als gematigd feministisch (voor gelijkheid maar niet bereid mijn bh daarvoor te veranderen) en gematigd liberaal (ieder eigen verantwoordelijkheid voor eigen leven met uitzondering van de mensen die echt niet voor zichzelf kunnen zorgen). Dit is natuurlijk allemaal redelijk kort door de bocht want net als ieder weldenkend mens ben ik vooral van de nuances. Ik ben er van overtuigd dat er niet een juiste manier is en dat iedereen wel iets bij te dragen heeft maar dat terzijde.
Goed, socialistisch feminisme dus en deze mensen namen deel aan een dag vol lezingen en discussies. Mijn vriendin en sloten aan voor het laatste discussieonderwerp. Iets over bimbo's en meer van dat soort veelzeggende termen. De kern van het verhaal ging in elk geval over sex, de rol van de media in de beleving van sex en de plek van de vrouw.
Er waren 3 sprekers waarvan 2 vrouwen en een man. Ik zal de lezingen kort samenvatten. de eerste vrouw sprak over plaatjes van vrouwen die tegenwoordig in media te zien zijn, plaatjes worden gefotoshopt en zijn niet reeel, zijn denigrerend voor vrouwen. Ik kon het verhaal niet goed volgen. De tweede dame vertelde een redelijk verwarend verhaal over alle vragen die de rol van sex in de media bij haar opriep en over boeken die ze daarover gelezen had, wat nog meer vragen bij haar opriep. De derde spreker was een man en hij praatte over de rol van sex maar ook over de rol van liefde en daarbij behorend de rol van de vrouw en de rol van de man.
Ik zal verder niet op de inhoud ingaan, hoewel ik het er niet mee eens was maar ik vond het niet mijn plek om daar iets mee te doen, dus ik heb het aangehoord en aanschouwd.
Het heeft mij verbaasd dat er nog mensen zijn met zulke extreme ideeen die ze zo hartstochtelijk uitdragen. Daarnaast viel het me op dat ze het alleeen uitdragen in eigen kring. Ik zie zulke mensen zelden op tv en ik hoor ook nooit van acties van ze om hun standpunten aan de man te brengen, uitdragen dus. Jammer, het zou erg goed zijn als er meer maatschappelijke discussie zou zijn over wat wij belangrijk vinden. Ik ben er namelijk van overtuigd dat hoe meer discussies er zijn, hoe genuanceerder het beeld. en met een genuanceerd beeld is er plek voor iedereen in deze wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten